Vilken matta hjälper till att spara värmekostnader på kalla golv?

3 May, 2024

Vilken matta hjälper till att spara värmekostnader på kalla golv?

Kalla fötter är allt annat än trevligt på vintern. Särskilt när golvet under oss påminner mer om en isbana än om en bekväm yta. Men visste du att alla mattor inte är lika bra när det gäller att mota bort kylan?


Ja, vissa mattor är riktiga värmekonstnärer och ger ett behagligt rumsklimat, medan andra gör oss besvikna när termometern sjunker. Låt oss tillsammans dyka in i mattornas värld och ta reda på vilken matta som är den rätta följeslagaren för våra fötter när golvet är kallt.

Spara värmekostnader med mattor

Alla mattor är inte lika bra när det gäller energibesparingar! Höjd på lugg, material och baksida gör en enorm skillnad. Tjocka, täta högar med andningsbara baksidor skapar en isolerande barriär som fångar värme.


Naturliga fibrer som ull är utmärkta, men syntetmaterial som nylon och polyester är mer slitstarka. Överväg att lägga till ett underlägg för extra isolering och välj mörkare färger för att absorbera mer värme. Med rätt matta kommer du att vara ombonad utan att vrida upp termostaten!

Vilken matta för kalla golv?

När du erövrar de frostiga golven kan du inte gå fel med en tjock, plyschmatta tillverkad av naturliga material som ull. Dessa mysiga, isolerande fibrer är utmärkta för att fånga värme och ge extra komfort under fötterna, vilket gör dem perfekta för kyliga skandinaviska svenska hem. 


Välj en tät, högpolig väv med en andningsbar baksida som tillåter luftcirkulation för optimal toastiness. Nöj dig inte med skakiga golv - investera i en kvalitetsmatta som förvandlar ditt utrymme till en mysig fristad.

Vilken matta passar till ett ljust golv?

Det handlar om att hitta den perfekta balansen mellan stil och mysiga vibbar. Välj neutralt tonade mattor som beige eller grädde för att komplettera ljusa golv samtidigt som du ger värme och djup till utrymmet. Välj dessutom mattor med mjuka texturer och subtila mönster för att skapa visuellt intresse utan att överväldiga det ljusa golvet.

Mattor och golvvärme: Vad du bör veta

Alla mattor är inte skapade på samma sätt. Tunna mattor möjliggör effektiv värmeöverföring, vilket maximerar systemets effektivitet, medan tjocka mattor kan isolera för mycket, vilket minskar värmeeffekten och effektiviteten. Välj låg stapel eller vävda mattor för bättre värmeledningsförmåga. 


Även om tjocka mattor ger en skön komfort kan de kräva högre temperaturer för att ge tillräcklig värme, vilket kan öka energikostnaderna. Tänk på dina preferenser och värmesystemets kompatibilitet för bästa resultat.

Heltäckningsmatta: Vilken golvbeläggning är varmast?

När Jack Frost kommer krypande vill du ha en golvbeläggning som kämpar tillbaka med seriös isolerande kraft. Även om lövträ och kakel ser snyggt ut kan de inte konkurrera med mattans mysiga värme. En tjock, plyschig lugg tillverkad av naturliga isoleringsfibrer som ull skapar en varm barriär mot isiga golv. 


För en extra varm kram, kombinera den med ett mysigt underlägg. Med rätt mattkombination kan du skippa tofflorna och njuta av himmelsk värme hela vintern.

Varm golvbeläggning: Dessa beläggningar bör du känna till

När det gäller mysig värme finns det inget som slår en plyschmatta gjord av naturliga isolatorer som ull eller bomull. Men förbise inte alternativ som kork eller laminat med underlag - de ger värme samtidigt som de är lätta att rengöra. Golvvärmesystem passar också utmärkt ihop med rätt matta för energieffektiv uppvärmning. 

Varm golvbeläggning: Dessa golv bör undvikas

Undvik golvbeläggningar som saknar isolering, t.ex. keramiska plattor eller laminatgolv, eftersom de tenderar att kännas kalla under fötterna. Dessa ytor är mindre effektiva när det gäller att behålla värmen, vilket leder till obehag, särskilt i kallare klimat. Välj istället isolerande material som plyschmattor eller laminat med underlägg för att hålla Jack Frost borta.


Vanliga frågor

Naturfibermattor som ull och bomull är de bästa. Deras täta, tjocka högar skapar mysiga barriärer mot kalla golv. Syntetiska alternativ med täta vävar och andningsbara baksidor ger också utmärkt värmelagring.

För kyliga svenska hem ger en plyschmatta i ull eller syntet tillsammans med ett underlägg oslagbar värme. Naturmaterial är bäst, men högkvalitativa syntetiska blandningar med termisk baksida är bra alternativ. Kombinera med golvvärme för maximal värme.

Ja, absolut! Mattor bidrar avsevärt till ett rums totala värme genom att fungera som isolatorer, fånga upp värme och förhindra att den läcker ut genom golvet.

När det gäller värme tenderar parkettgolv att kännas varmare än vinylgolv. Parkett har naturliga isolerande egenskaper, medan vinyl kan kännas kallare, särskilt i kallare klimat som i Sverige.