Mattor för allergiker (Vad bör du veta?)

4 April, 2024

Mattor för allergiker (Vad bör du veta?)

Mattor för allergiker - rekommendationer från experter

De flesta tror att husdammskvalster föredrar att bo i mattor. Det är därför många allergiker undviker dekorativa golvbeläggningar. Sanningen är dock att damm med kvalster sprids som ett tunt lager på släta golv som parkett, laminat eller klinker och rörs upp vid varje steg. Mattor är därför helt logiska för allergiker. Men vad bör allergiker tänka på när de köper en matta?

Under lång tid användes ordet "dammsugare" ganska föraktfullt om mattor. Ändå är läkare och forskare idag överens om att det är just denna egenskap hos mattor som skyddar många husdammskvalsterallergiker från allergiska reaktioner. Medan damm som virvlas upp av släta golv tar lite tid på sig att sätta sig, binds dammet av mattor och kan avlägsnas lättare. 

Naturligtvis går det inte att komma ifrån regelbunden dammsugning, men i teorin skulle du behöva städa hela hemmet från topp till tå varje dag för att hålla dammkvalster borta - du kommer ändå aldrig att bli av med dem helt och hållet! Alla mattor är dock inte idealiska för allergiker. Det finns några rekommendationer som allergiker bör ha i åtanke när de väljer matta.

Lång hög mot kort hög Mattor med kort hög för allergiker

För allergiker kan valet mellan långhåriga och korthåriga mattor vara avgörande. Även om mattor med lång lugg kan verka plyschiga och inbjudande, tenderar de också att fånga fler allergener som damm, pollen och husdjursdander. Å andra sidan är mattor med kort lugg lättare att rengöra och underhålla, vilket gör dem till ett bättre alternativ för allergiker. 

En man led av allergier

Regelbunden rengöring är viktigt oavsett typ av mattan, men korthåriga mattor kan ge lite mer lindring för allergi genom att minimera ansamlingen av allergener. Så när det gäller mattor och allergier kan valet av allergivänliga material och alternativ som är lätta att rengöra göra hela skillnaden för att förbättra inomhusluftens kvalitet och den allmänna komforten.

Vilka mattor är lämpliga för allergiker?

Alla typer av högkvalitativa korthåriga mattor är lämpliga för allergiker och finns i de vackraste färgerna, med eller utan mönster, och i en mängd olika former. Förutom dessa eleganta mattor av syntetfibrer finns det även robusta kelimmattor av ren ny ull eller bomull. En matta av ren ny ull har den extra fördelen att den är smutsavvisande och lätt att rengöra. Den är därför inte bara lämplig som matta för allergiker i t.ex. sovrummet, utan även som utomhusmatta.

Vad sägs om en stilren persisk matta? De flesta klassiska persiska mattor är också handknutna av ren ny ull. Gabbeh mattor, som är intrikat vävda för hand med otaliga knutar, faller också inom kategorin korthåriga mattor. Konstnärliga sisalmattor av naturfiber skyddar också allergiker mot nysningar, hosta och allergiska hudreaktioner.

En sisalmatta är dessutom extremt slitstark och kan användas på båda sidor. Eller vad sägs om en färgglad patchworkmatta av polyester? Motståndskraftig mot mögel, luddfri, ljudisolerande och även lämplig för golvvärme - det är bara några av fördelarna med en högkvalitativ lapptäcksmatta.  

Mattor som allergiker bör undvika

För alla som är benägna att få nysningar är vissa mattor förbjudna. Undvik ultra-plyschiga shags och långhåriga vävda mattor - deras frodiga lugg är en fristad för dammkvalster och husdjursdander. Detsamma gäller för fuktupptagande material som ull. Dessa fibrer skapar en perfekt grogrund för mögel och mjöldagg, två stora allergiframkallande ämnen. 

Välj istället lättrengjorda syntetiska material med låg, tät väv som inte döljer allergener. Din näsa kommer att tacka dig för att du håller de lurviga, mögliga mattorna borta från vardagsrummet! Några smarta mattval kan minimera snuva i hushållet.

Tips för rengöring av allergivänliga mattor 

  • Välj HEPA eller gå hem - använd en dammsugare med HEPA-filter för att fånga upp de irriterande dammkvalster och mjäll från husdjur som gömmer sig i fibrerna.

  • Ta till de stora kanonerna - boka en professionell ångrengöring var 6:e månad för att ge din allergivänliga matta en djup, upphettad rensning av allergener.

  • Mild är vild - skippa starka kemikalier när du gör rent. Håll dig till milda, oparfymerade rengöringsmedel som inte ytterligare irriterar allergiker.

  • Lämna inget område obevakat - försumma inte de där skrymslena och vrårna som är lätta att missa! Dammsug under möbler och längs golvlister för att få bort alla allergener.

En person rengör en matta med en dammsugare

Vanliga frågor

För allergiker är allergivänliga mattor tillverkade av syntetmaterial som nylon eller polypropylen idealiska. Dessa mattor är mindre benägna att fånga upp allergener som dammkvalster och pollen, vilket främjar en renare inomhusluftkvalitet.

När det gäller att hantera allergier är syntetiska mattfibrer bäst. Nylon och polypropylen rankas bland de bästa allergivänliga materialen tack vare deras tätt vävda, fuktbeständiga sammansättning som motverkar dammkvalster och mögel. Dessa alternativ med låg stapel samlar inte så många allergener som plyschull eller bomullsmattor.

Ja, mattor kan hjälpa mot allergier om de är tillverkade av allergivänliga material och rengörs regelbundet. Allergivänliga mattor av syntetmaterial fångar upp färre allergener som dammkvalster och pollen, vilket förbättrar inomhusluftens kvalitet och minskar allergisymtomen.

Med kärlek
Från Morgenland-teamet

Gå till butiken