Hur man ta bort blodfläckar från matta - Effektiva huskurer och tips

27 May, 2024

Hur man ta bort blodfläckar från matta - Effektiva huskurer och tips

Blodfläckar på mattor är en vanlig huvudvärk oavsett om det är från ett mindre missöde eller en oväntad olycka. Men få inte panik. Att ta itu med dem är helt genomförbart. Snabb åtgärd är nyckeln till att ta bort fläckar effektivt och lyckligtvis behöver du inte snygga produkter för att få jobbet gjort. 


Den här guiden fokuserar på huskurer och tips som använder föremål som du förmodligen redan har. Vi går igenom enkla, praktiska steg för att få bort de irriterande fläckarna och se till att mattan ser fräsch ut. Oavsett om det är ett färskt spill eller en torkad fläck kommer dessa metoder att hjälpa dig att återställa din matta till sin forna glans med minimalt krångel.

Lösning i steg:

Behandla färska blodfläckar omedelbart: 

Agera snabbt! Dutta, gnugga inte, med en kall, fuktig trasa för att absorbera så mycket som möjligt. Skölj försiktigt och torka sedan. Omedelbar behandling hjälper till att förhindra att fläckarna fastnar, vilket underlättar framtida rengöring.

Kallt vatten: 

Ta en ren trasa, fukta den med kallt vatten och dutta försiktigt på fläcken. Skölj och upprepa tills blodet försvinner. Detta enkla knep tränger in i fibrerna, spolar ut blodet och räddar din matta från permanenta märken utan starka kemikalier.

Rengöring: 

Dutta försiktigt på blodfläcken med en trasa indränkt i kallt vatten för att undvika att den sprids. Använd mjuka rörelser och arbeta utifrån och in för att lyfta fläcken utan att trycka in den djupare i mattans fibrer.

Skölj med rent vatten: 

Efter att ha använt en rengöringslösning, skölj området med rent, kallt vatten för att avlägsna rester. Dutta försiktigt med en ren trasa. Detta säkerställer att inget rengöringsmedel finns kvar, vilket förhindrar att smuts dras till i framtiden. Håll mattans fibrer intakta genom att klappa, inte gnugga. Torka slutligen bort överflödig fukt och låt lufttorka.

Vilka huskurer kan du använda för att ta bort blodfläckar från mattor eller mattor?

Salt: 

Strö lite salt över den röda fläcken för att absorbera fukten. Vänta tills det torkar, dammsug sedan upp det. 

Baking Soda: 

Strö det över fläcken, tillsätt lite kallt vatten för att skapa en pasta och låt det sitta. Bakpulvret lyfter fläcken samtidigt som det deodoriserar mattan och gör den renare och fräschare. Skölj noggrant efteråt.

Citronsaft: 

Dutta bara saften på fläcken och låt den sitta i 10 minuter. Citronsyran i citronsaften gör fläcken ljusare och bryter ner den. Skölj med kallt vatten och torka försiktigt med en ren trasa för att se imponerande resultat.

Galltvål eller ostmassa tvål: 

Deras naturliga enzymer bryter ner proteiner i blod, vilket gör fläckborttagning effektiv. Fukta bara fläcken, applicera tvålen och skrubba försiktigt. Skölj med kallt vatten för ett fläckfritt resultat. De är miljövänliga och skonsamma mot mattans fibrer.

Aspirin: 

Aspirin är inte bara till för huvudvärk, det är också ett bra medel mot blodfläckar. Krossa en tablett, blanda den med vatten och applicera den på fläcken. Salicylsyran i aspirin hjälper till att bryta ner proteinerna i torkat blod. Torka försiktigt och skölj sedan med kallt vatten.

Potatisstärkelse: 

Strö generöst med potatisstärkelse över det drabbade området och låt det sitta i flera timmar. Stärkelsen kommer att absorbera fläcken, så att du senare enkelt kan dammsuga upp den. 

Vad ska jag göra om blodfläckarna på mattan inte kan tas bort?

Professionell rengöring av mattan: 

Ibland kräver utrotning av blodfläckar från mattor expertintervention. Om huskurer inte fungerar eller fläcken är envis är det dags att ringa en professionell rengörare. 

De har specialverktyg och tekniker för att ta itu med svåra fläckar utan att riskera att skada mattan, så att den ser fräsch och skinande ut igen.

Mattrengöringsföretag: 

När huskurer misslyckas kan du välja pålitliga mattrengöringsmedel som Folex, Resolve eller Bissell. De tränger djupt in i mattans fibrer och avlägsnar fläcken effektivt utan att skada materialet. Enkelt, snabbt och pålitligt!

Tips: 

Inför en skofri policy inomhus. Dammsug regelbundet, minst en gång i veckan, för att avlägsna smuts och skräp. Torka dessutom upp spill och behandla fläckar omedelbart för att förhindra att de får fäste. Slutligen, schemalägg professionell mattrengöring varje år för att hålla dina mattor fräscha.


Här är några av de andra borttagningsguiderna som du kanske gillar:


  

Vanliga frågor

Skrapa ytresten försiktigt. Applicera kallt vatten och torka med en ren trasa. Dutta väteperoxid på fläcken, låt den sitta och skölj sedan noggrant.

De bästa är: väteperoxid, bakpulverpasta och ammoniaklösning. Dessutom kan kommersiella fläckborttagare som är speciellt utformade för blodfläckar också ge utmärkta resultat.

Med kärlek
Från Morgenland-teamet

Gå till butiken