Hur man rengör persiska mattor

20 December, 2023

Hur man rengör persiska mattor

Hur man rengör persiska mattor

Persiska mattor är intrikata och vackra konstverk som ofta har gått i arv genom generationer. De tillför en touch av elegans och sofistikering till varje hem. Men som alla dyrbara saker kräver de ordentlig skötsel och underhåll för att se bra ut och hålla länge.

En av de viktigaste aspekterna av att ta hand om din persiska matta är att rengöra den ordentligt. I den här guiden går vi igenom hur du rengör din persiska matta hemma, inklusive vilka material du behöver, själva rengöringsprocessen och hur du punktrengör spill och fläckar.

Kom ihåg att alltid vara extra försiktig när du rengör din persiska matta eftersom de är ömtåliga och lätt kan skadas av starka kemikalier eller rengöringsmetoder.

Persiska mattor placerade i ett bord

Material du behöver

Innan du börjar rengöra din persiska matta, samla ihop följande material:

  • Dammsugare med tillbehör för klädsel

  • Mjuk borste

  • Milt diskmedel eller ullspecifikt mattschampo

  • Ljummet vatten

  • Rena trasor

  • Handdukar

  • Valfritt: mattunderlägg

Rengöringsprocessen:

Innan du börjar bör du samla ihop det material som behövs. Du behöver en dammsugare med borsttillsats, en mild rengöringslösning som är särskilt framtagen för orientaliska eller persiska mattor, en mjuk trasa och en handduk.

Steg 1: Dammsugning av din persiska matta

Börja med att dammsuga din persiska matta noggrant på båda sidor. Detta avlägsnar lös smuts, damm och skräp som kan ha fastnat i luggen. Använd klädseltillbehöret för att försiktigt dammsuga mattans fransar och kanter.

Steg 2: Förbereda rengöringslösningen

Blanda en liten mängd milt diskmedel eller ullspecifikt mattschampo med ljummet vatten i en hink eller balja. Kom ihåg att alltid testa rengöringslösningen på ett oansenligt område av mattan innan du applicerar den på hela ytan.

Steg 3: Rengöring av ytan på den persiska mattan

Doppa en ren trasa i rengöringslösningen och vrid ur den tills den är fuktig men inte droppar. Använd den fuktiga trasan för att försiktigt torka av mattans yta, arbeta i små sektioner. Gnugga eller skrubba inte, eftersom det kan skada fibrerna.

Steg 4: Torka den persiska mattan helt

När du har rengjort hela mattans yta ska du låta den lufttorka helt. Utsätt inte mattan för direkt solljus eller värme, eftersom det kan bleka färgerna. Du kan påskynda torkprocessen genom att placera fläktar i rummet eller öppna fönster för att uppmuntra luftcirkulationen.

Steg 5: Rengöring av den persiska mattans fransar eller mattfibrer

När mattan är torr, använd en mjuk borste för att försiktigt rengöra fransarna och eventuella lösa fibrer. Var försiktig så att du inte drar eller rycker i fransarna, eftersom det kan skada dem.

Hur man fläckrengör en persisk matta

Om du spiller något på din persiska matta, agera snabbt för att förhindra att fläcken fastnar. Torka upp överflödig vätska med en ren absorberande trasa. Gnugga inte, eftersom det kan sprida fläcken.

kvinnor som håller persiska mattor

Blanda sedan en liten mängd milt diskmedel med ljummet vatten och doppa en ren trasa i lösningen. Dutta försiktigt på fläcken med den fuktiga trasan och arbeta från fläckens kanter mot mitten. Skölj trasan ofta i rent vatten.

Använd inte starka kemikalier, blekmedel eller slipande rengöringsmedel på din persiska matta, eftersom dessa kan skada fibrerna och bleka färgerna. Om fläcken är svår att ta bort, kontakta en professionell mattrengörare.

Hur ofta ska jag rengöra en persisk matta?

Hur ofta du bör rengöra din persiska matta beror på olika faktorer, bland annat hur mycket den används och om du har husdjur. Generellt är det en bra idé att dammsuga mattan minst en gång i veckan och göra en djuprengöring med ett mattschampo några gånger om året.

Om du har spill eller fläckar, rengör dem omedelbart.


Vanliga frågor

Du kan använda den rengöringsprocess som beskrivs i den här guiden för att rengöra din persiska matta hemma. Tänk dock på att vissa mattor, särskilt antika eller ömtåliga, kan kräva professionell rengöring.
Du kan rengöra din persiska matta utan att tvätta den genom att följa dessa steg: Dammsug mattan noggrant på båda sidor. Strö bakpulver på mattan och låt den ligga i 30 minuter. Dammsug upp bakpulvret helt och hållet. Använd en mjuk borste för att försiktigt rengöra fransarna och eventuella lösa fibrer.
Även om mattrengöringsmedel kan vara ett alternativ är det viktigt att välja ett som är särskilt formulerat för känsliga fibrer som ull. Kontrollera alltid mattans rengöringsinstruktioner och testa rengöringsmedlet på ett obetydligt område innan du fortsätter.
Här är några sätt att ta bort obehaglig lukt från din persiska matta: Bakpulver: Som nämnts tidigare är bakpulver en naturlig deodorant. Strö det på mattan, låt stå i 30 minuter och dammsug sedan upp den ordentligt. Solljus och vädring: Utsätt din matta för naturligt solljus under några timmar. Solljus dödar bakterier och fräschar upp fibrerna. Du kan också hänga mattan utomhus i ett välventilerat utrymme i några timmar. Eteriska oljor: Späd ut några droppar eteriska oljor som lavendel eller citrongräs med vatten och använd en sprayflaska för att spraya lätt på mattan.

Med kärlek
Från Morgenland-teamet

Gå till butiken