Hur man kan bli av med mattbaggar?

2 June, 2024

Hur man kan bli av med mattbaggar?

Mattbaggar må vara små, men deras inverkan på ditt hem kan vara betydande. Dessa skadedjur älskar att mumsa på ull, fjädrar och andra naturfibrer och lämnar små hål efter sig i dina kära ägodelar. 


De smyger sig in inomhus, lägger sina ägg och snart äter deras larver upp dina textilier och skapar ett angrepp av mattbaggar som du vill bli av med snabbt. Men oroa dig inte! Här kommer vi att diskutera några enkla, naturliga lösningar som hjälper dig att ta itu med problemet och återställa lugnet i ditt hem. 

Sätt att bli av med mattbaggar på ett naturligt sätt

Steg 1: Inspektera och identifiera

Leta efter små hål i textilier, avskjutna skinn och döda insekter runt fönsterbrädor, golvlister och i mörka hörn. Dessa skadedjur älskar ull, päls och fjädrar. De är ovala, puckelryggiga småkryp som är cirka 1/8 till 1/4 tum långa. 

Deras larver är morotsformade och täckta av borst. Använd en ficklampa och inspektera sprickor, skrevor och under möbler efter larver eller vuxna skalbaggar.

Steg 2: Ta bort källorna till ett problem med mattbaggar

Släng skadade textilier, rengör angripna möbler och dammsug noggrant. Fokusera på ull, päls och fjädrar - dessa lockar till sig skalbaggar. Förvara utsatta föremål i lufttäta behållare. Kontrollera regelbundet om det finns matkällor som smulor eller djurmat, som också kan dra till sig dessa skadedjur

Steg 3: Rengör, försegla och desinficera för att hålla mattbaggar borta

För att hålla mattbaggar borta, rengör dem med naturliga medel som vinäger och bakpulver. Dammsug noggrant och tvätta angripna områden. Försegla sprickor och hål i väggar och golv för att blockera deras inträde. Desinficera regelbundet ditt hem med fokus på dolda fläckar. 

Steg 4: Dammsug ofta

Regelbunden dammsugning är nyckeln till att utrota mattkvalster och deras ägg. Fokusera på områden med mycket trafik, under möbler och längs golvlister. Använd tillbehör för att nå sprickor och hörn där larverna gömmer sig. Släng dammsugarpåsarna omedelbart för att förhindra att de blir infekterade igen. 

Steg 5: Tvätta kraftigt nedsmutsade kläder

Tvätta kraftigt nedsmutsade kläder med varmt vatten och tvättmedel. Använd den högsta värmeinställningen för både tvätt och torkning. Höga temperaturer dödar effektivt skalbaggar, larver och ägg. Var extra uppmärksam på ull, fjädrar och andra naturfibrer.

Vad ser mattbaggar ut som?

De typer av mattmaskar som du skulle ha att göra med är följande:

Varierade, vanliga och möbelmattbaggar:

Varied beetles är små, runda och fläckiga med svarta, vita och gula skalor. Den vanliga är svart med ett mönster av vita, gula och orange fjäll. 


Medan Furniture, som är lika stor, har en blandning av svarta, vita och röda fjäll. Alla typer är cirka 3-5 mm långa och kan orsaka betydande skador på naturfibrer.

Svarta mattbaggar:

De är små, ovala skadedjur, vanligtvis 3-5 mm långa, med en glänsande svart eller mörkbrun utsida. De finns ofta i mörka, ostörda områden som garderober, källare och bakom möbler. 


Dessa skalbaggar är särskilt attraherade av ull, fjädrar och päls, vilket gör dem vanliga i hem med naturfibertextilier och lagrade kläder.

Tecken på problem med mattbaggar

  • Leta efter små, avskalade skinn runt ditt hem. Det indikerar växande larver av mattbaggar.

  • Lägg märke till små, oregelbundna hål i dina kläder, särskilt i ull och siden.

  • Upptäck de vuxna skalbaggarna vid fönstren, där de dras till ljuset.

  • Kontrollera mörka hörn, garderober och sprickor där larverna kan gömma sig och äta sig mätta på naturfibrer.

Vad lockar till sig mattbaggar?

  • Naturliga fibrer: Ull, silke och fjädrar är de främsta målen för dem. Regelbunden rengöring och förvaring i lufttäta behållare hjälper.

  • Husdjurshår: Päls och husdjurshår lockar dessa skadedjur. Groom husdjur ofta och rengör deras sängkläder.

  • Källor till föda: Spilld mat och föremål i skafferiet kan locka till sig dessa tygbaggar. Håll maten förseglad och rengör spill omedelbart.

  • Röran: Högar av tyg eller papper är bra gömställen. Rensa regelbundet för att minska potentiella skalbaggshabitat.

Hur man håller mattbaggar borta

  • Dammsug regelbundet alla ytor, även dolda ställen som under möbler.
  • Förvara ull- och pälsartiklar i lufttäta påsar för att avskräcka larver.
  • Täta sprickor och springor där dessa skadedjur kan komma in.
  • Använd naturliga avskräckande medel som cederträ eller eteriska oljor för att hålla dessa oönskade gäster borta.


Vanliga frågor

Ja, dess surhet stör deras livsmiljö, vilket gör den effektiv för att eliminera larver och ägg. Torka av ytor och dammsug för att öka effektiviteten i din borttagningsstrategi.

De gömmer sig ofta i mörka, ostörda områden. Vanliga gömställen är mattor, stoppade möbler, kläder och lagrad ull eller päls. De kan också hittas i sprickor, lister eller i närheten av döda insekter och djur.

Bakpulver dödar dem inom några timmar. Strö det på angripna områden och låt det sitta över natten. Det torkar ut larverna och skalbaggarna och gör sig effektivt av med dem när du dammsuger nästa dag.

Med kärlek
Från Morgenland-teamet

Gå till butiken