Hur man får blod ur mattan?

4 June, 2024

Hur man får blod ur mattan?

Vi har alla varit där - ett plötsligt missöde som lämnar en fruktad blodfläck direkt på din favorit matta. Bara tanken är tillräcklig för att få vem som helst att få panik. Men oroa dig inte - tricket för att ta itu med dessa envisa fläckar är snabb handling. 


Blod kan vara särskilt svårt att rengöra på grund av dess proteininnehåll, och om det lämnas obehandlat kan det bli en permanent fläck på ditt golv. Låt oss utforska praktiska, okomplicerade metoder för att ta itu med dessa svåra fläckar och hålla din matta fräsch. 

Först några tips för att ta bort blodfläckar:

  • Först måste du se till att stoppa blödningen! Vi kan ta hand om mattan senare, men först och främst måste du se till att alla är i säkerhet innan du börjar använda rengöringsmedlen. 

  • Handla snabbt, ju snabbare du tar itu med en blodfläck, desto bättre är dina chanser att få bort den helt.

  • Undvik varmt vatten till varje pris, eftersom värme kan få fläcken att fastna permanent i mattans fibrer.

  • Testa alltid en rengöringslösning på ett oansenligt område först för att säkerställa att den inte skadar eller missfärgar din matta.

Hur man får bort vått blod från mattan

1. Kallt vatten

Torka försiktigt bort blodfläcken med en trasa indränkt i kallt vatten. Dutta, gnugga inte, för att undvika att sprida den. Kallt vatten hindrar blodet från att sätta sig i mattans fibrer. Fortsätt blöta tills inget mer blod överförs till trasan.

2. Väteperoxid

Applicera helt enkelt väteperoxid. Låt det bubbla upp och bryta ner proteinerna i blodet. Ta en ren trasa och blottlägg området försiktigt så att fläcken lyfts bort. Upprepa vid behov och skölj sedan med kallt vatten för bästa resultat.

3. Vinäger

Att använda vinäger för att få bort blod från en matta är både naturligt och effektivt. Blanda först lika delar ättika och kallt vatten. Applicera sedan lösningen på fläcken och låt den sitta i några minuter. 


Tappa försiktigt med en ren trasa tills fläcken börjar lyfta. Detta hjälper till att bryta ner proteinerna, vilket gör fläckarna lättare att ta bort.

Hur man får bort torkat blod från mattan

4. Salt- eller majsstärkelsepasta

Blanda salt eller majsstärkelse med vatten för att bilda en pasta. Sprid ut det på den torkade blodfläcken och låt det sitta tills det torkar. När det är helt torrt kan du använda dammsugaren för att ta bort den torkade pastan. 

5. Väteperoxid

Applicera väteperoxid på den torkade blodfläcken och låt det bubbla i några minuter för att bryta ner blodet. Torka försiktigt av området med en ren trasa och upprepa vid behov. För envisa fläckar kan du behöva använda en mjuk borste innan du torkar.

6. Vatten, bikarbonat och vit vinäger

Blanda vatten, bakpulver och vit vinäger till en pasta. Häll det på fläcken och låt det bubbla i 15 minuter. Torka försiktigt med en trasa. Denna fräsande kombination lyfter fläcken utan mycket armbågsfett. Avsluta med att skölja med kallt vatten och dutta torrt.

7. Diskmedel & kallt vatten

Blanda några droppar diskmedel i kallt vatten. Tappa försiktigt tvålblandningen på den torkade blodfläcken så att den tränger in i fibrerna. Tvålen hjälper till att bryta ner de proteiner som orsakar missfärgningen. Skölj området noggrant med rent, kallt vatten när det är mättat för att spola bort de lösa fläckresterna.


Med kärlek
Från Morgenland-teamet

Gå till butiken